Ołów ciągle groźny
19 lutego 2013, 08:42Joel Schwartz z Harvard School of Public Health powiedział uczestnikom corocznej konferencji American Association for the Advancement of Science, że konieczne jest dalsze ograniczenie ekspozycji człowieka na ołów. Niektórzy słuchacze byli zaskoczeni takim postawieniem sprawy, gdyż kwestia obecności ołowiu w środowisku naturalnym wydawała się rozwiązana
Latające kałamarnice
12 lutego 2013, 12:30Japońscy naukowcy potwierdzili, że strzalik japoński (Todarodes pacificus) rzeczywiście wzbija się w powietrze. Jun Yamamoto z Hokkaido University ujawnia, że uciekając przed drapieżnikami, kałamarnica potrafi przelecieć w powietrzu ponad 30 m z prędkością 11,2 m/s.
Sam wilk nie da rady
8 lutego 2013, 08:34Usunięcie ze środowiska głównego drapieżnika prowadzi do tak dramatyczych zmian, że samo jego przywrócenie nie jest jednoznaczne z odzyskaniem wcześniejszych warunków środowiskowych. Naukowcy z Colorado State University (CSU) dowodzą, że do zmiany warunków hydrologicznych w Parku Narodowym Yellowstone nie wystarczy powrót wilka na te tereny.
Yahoo! podpisał umowę z Google'em
7 lutego 2013, 13:34Yahoo! podpisał z Google'em umowę na wyświetlanie reklam. Pojawią się one na wielu witrynach Yahoo! na całym świecie. Umowa powinna być korzystna dla obu stron. Yahoo! zyska kolejne źródło dochodów, a Google - kolejne miejsce, gdzie będą pojawiały się jego reklamy.
Mikrobiom współprzyczyną niedożywienia
31 stycznia 2013, 11:20Studium na bliźniętach z Malawi pokazało, że ciężka postać niedożywienia u dzieci (kwashiorkor) jest wynikiem współdziałania określonej flory jelitowej i złej diety.
Gromadzą się, bo komuś innemu na tym zależy
30 stycznia 2013, 14:41Tworzenie dużych grup jest zazwyczaj wyjaśniane względami adaptacyjnymi. Okazuje się jednak, że agregacja to nie zawsze przejaw wolnej woli albo przynajmniej własnego instynktu. Biolodzy zademonstrowali bowiem, że pewne skorupiaki zostają zmanipulowane przez pasożyty, które w ten sposób zwiększają swoje szanse na zakażenie kolejnych zwierząt.
Ciepły biały LED
18 stycznia 2013, 19:53LED-y są wydajnym i energooszczędnym źródłem światła, jednak tym, co przeszkadza w ich rozpowszechnieniu się jest - obok wysokiej ceny - fakt, że świecą zimnym niebieskawym światłem. Naukowcy z University of Georgia opracowali prawdopodobnie pierwszą na świecie LED, która zapewnia ciepłe białe światło, wykorzystując przy tym pojedynczy materiał luminescencyjny i pojedyncze źródło światła
Ekstrema pogodowe synchronizują gatunki
18 stycznia 2013, 12:15Norweskim naukowcom udało się opisać wpływ zmian klimatycznych na cały zespół gatunków. Odkryli, że ekstremalne zjawiska prowadzą do zsychnronizowanych zmian w liczebności populacji kręgowców żyjących w dość prostym arktycznym ekosystemie Svalbardu
Przeżyją tylko mistrzowie zastygania w bezruchu
10 stycznia 2013, 13:29Płody rekina bambusowego (Chiloscyllium punctatum) wykorzystują zmysł elektryczny, by zastygając w bezruchu, uniknąć ataku drapieżników. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii uważają, że ich odkrycie pomoże w opracowaniu skutecznych odstraszaczy rekinów.
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych